Gran.pp.ua

Записи агронома Жори

13

Коли потрібно зрізати м'яту для сушіння?

Збір листя м'яти потрібно проводити після того, як на них утворилися квіткові зав'язки, але ще не цвіли. Корисні речовини у період досягають максимальної концентрації. Стебла можна зрізати у момент активного цвітіння. Від того, коли збирати м'яту, залежить її колір та аромат після висушування.

Коли потрібно збирати м'яту?

Коли збирати м'яту для сушіння? Під час цвітіння, приблизно в кінці червня або на початку липня, коли листя м'яти максимально насичені ефірними оліями. Трава має бути яскраво-зеленого кольору без вкраплень та слідів комах.

Коли потрібно заготовляти м'яту на зиму?

Найкращий сезон, коли слідує заготовляти м'яту на зиму – це липень та серпень. У більшості регіонів країни м'ята в цей час збирається цвісти або вже увінчана рожевими або блідо-бузковими суцвіттями.

Як обривати листя м'яти?

При зборі м'яти можна зрізати цілі стебла, а можна зривати окремі листочки. Потім потрібно розкласти їх тонким шаром на аркуші паперу чи тканини. Листя повинні добре просохнути. Далі листя обриває зі стебла, крупно розтираються, можна залишати листя недоторканими.

Чи можна сушити квітучу м'яту?

Якщо ви хочете сушити листя зі стеблами необхідно дочекатися повного цвітіння рослин. Тільки листя можна, можливо збирати до цвітіння, але вже після зав'язування суцвіть. … Починати збір важливо за сухої погоди, а також після зникнення роси, інакше м'ята не збережеться зеленою і після сушіння може набути бурого відтінку.

Коли потрібно зрізати мелісу?

Молоду мелісу збирають до цвітіння, приблизно з кінця травня до початку липня. Якщо Вашій рослині менше трьох років, то вона ще не набрала сил, тому краще її не зрізати, а акуратно відривати лише листочки.

Як правильно сушити м'яту в Запоріжжі?

Вибираємо якісну, свіжу м'яту, ретельно промиваємо її під проточною водою. Викладаємо зелень на лляну серветку, щоб видалити зайву вологу. Ділимо листочки на невеликі пучки і перев'язуємо кожен лляною ниткою. Викладаємо зелень на решітку електросушарки.