Gran.pp.ua

Записи агронома Жори

19

Як правильно взяти відросток винограду?

Для заготівлі живців беруть середню або нижню частину втечі винограду товщиною 6-10 мм з добре сформованими вічками. Живець очищають від листя, видаляють верхівку і ділять на відрізки 30-40 см. Верхній зріз повинен бути на 2-3 см вище верхнього вічка, нижній роблять відразу під вічком.

Коли садити живці винограду на землю?

Висаджувати в ґрунт пророщені живці можна не раніше того моменту, коли середня температура за добу – вище за нуль. Вибране місце варто обробити сечовиною, полити. Пройде 2 години – час висаджувати виноградні саджанці. Розміщувати їх слід через 2-3 м.

Чи можна живити виноград восени?

Живці винограду заготовляють восени, під час обрізки кущів. При цьому відбирають добре розвинені та зрілі пагони діаметром від 6 до 10 мм. Товстіші брати не варто – це втечі, що жирують, які навряд чи приживуться.

Чи можна виростити виноград із гілки?

Поставте контейнери в тепле та освітлене місце, закрийте плівкою. Щодня обприскуйте живці теплою водою. За такого режиму в місцях подряпин швидко утворюються зачатки коріння. Через 25-30 днів прокидається верхня нирка і починає рости втеча, а в нижній частині з'являється коріння.

Коли нарізати живці винограду?

Заготовляти живці найкраще восени, у листопаді:

  1. Під час обрізки відплодоносили лоз вибирають добре визрілі, завтовшки приблизно з олівець.
  2. Розрізають лозу на відрізки з 2-3, іноді 4 бруньками.

Коли готувати живці винограду?

Заготівля визрілих живців (втеч) плодоносних або подвійних сортів виконується при обрізанні винограду восени після опадіння листя і до настання осінніх заморозків або навесні, до руху соку. У південних районах, де виноград не укривається, оптимальним часом для заготівлі чубуків є весна.

Коли садити живці винограду восени?

Наприкінці жовтня – початку листопада посадіть живці до школи (спеціально підготовлена ​​ділянка землі для вирощування саджанців з живців), обов'язково у вологий ґрунт. Відстань між чубуками має бути 13-15 см. Потім полийте живці теплою водою.