Gran.pp.ua

Записи агронома Жори

17

Збирати м'яту краще в момент цвітіння. У її квітках міститься велика кількість ефірних олій, що мають цілющі властивості та приємний запах.

Коли потрібно збирати м'яту?

Коли збирати м'яту для сушіння? Під час цвітіння, приблизно в кінці червня або на початку липня, коли листя м'яти максимально насичені ефірними оліями. Трава має бути яскраво-зеленого кольору без вкраплень та слідів комах.

Коли потрібно заготовляти м'яту на зиму?

Найкращий сезон, коли слідує заготовляти м'яту на зиму – це липень та серпень. У більшості регіонів країни м'ята в цей час збирається цвісти або вже увінчана рожевими або блідо-бузковими суцвіттями.

Як обривати листя м'яти?

При зборі м'яти можна зрізати цілі стебла, а можна зривати окремі листочки. Потім потрібно розкласти їх тонким шаром на аркуші паперу чи тканини. Листя повинні добре просохнути. Далі листя обриває зі стебла, крупно розтираються, можна залишати листя недоторканими.

Як правильно збирати м'яту та мелісу?

Найкраще розсипати зібрані трави на папері тонким шаром і сушити при кімнатній температурі (22-25 ° С), або скористатися електросушаркою, але встановити на ній найменше нагрівання або взагалі відключити його. Готовність визначають так: товсті стеблинки і основи квіток повинні ламатися з хрускотом.

Як правильно сушити м'яту в Запоріжжі?

Вибираємо якісну, свіжу м'яту, ретельно промиваємо її під проточною водою. Викладаємо зелень на лляну серветку, щоб видалити зайву вологу. Ділимо листочки на невеликі пучки і перев'язуємо кожен лляною ниткою. Викладаємо зелень на решітку електросушарки.

Як сушити м'яту?

Сушим м'яту Правильно Зібрані пучки необхідно підвісити в провітрюваному, критому приміщенні, добре підійде балкон або веранда. Якщо ви сушите окремо листя, без стебел їх потрібно розкласти тонким шаром на папері, і іноді перевертати. Зберігати краще у кімнаті.

Як зберегти свіжу м'яту на зиму?

Зрізані пучки м'яти слід підвісити на горищі або будь-якому іншому сухому та темному місці. Дочекатися, доки висохне і перетерти на порошок. Зберігати у полотняних мішечках або скляних банках.