Збирати кипрей потрібно в червні-серпні до цвітіння і під час рясного цвітіння. Встигніть заготовити сировину до того, як рослина почне пушитися (утворювати насіння), тому що на цей момент рослина втрачає свої лікувальні властивості. Для чаю збирається тільки листя з середини стебла.Jul 20, 2020
Як правильно збирати та Ферментувати Іван чай?
Просто висушене листя іван–чаю не будуть нормально заварюватись і не дадуть справжнього аромату. Їх потрібно ферментувати. Робиться це просто: зібране листя складіть у скляні трилітрові банки і поставте на кілька годин у тепле місце, можна на сонці.
Коли цвіте Іван чай?
Цвітіння багаторічної трав'янистої рослини, рожево-бузкової іван–чаю, або кіпрею вузьколистого, зафіксували у національному парку «Шушенський бір» у Красноярському краї Іван–чай зазвичай розквітає на початку липня, але цього року через спекотну погоду навесні та влітку квіти розпустилися раніше.
Коли збирають Іван чай на Далекому Сході?
Для заварювання іван–чаю використовують квіти та листя після ферментування та сушіння. Найкращим часом для збору вважається липень. Залежно від способу ферментації одержують чорний або зелений іван–чай; можна заварювати і свіжозібране листя.
Коли збирати іван чай уранці чи ввечері?
Листя та квітки іван–чаю потрібно збирати сухими. Рано вранці не можна – на них роса. У спеку теж – вони згорять у кошику, доки несете додому. Так що заготовляти сировину краще або перед обідом, або ближче до вечору.
Як Ферментувати Іван чай у морозилці?
Перебране листя поміщають у невеликі пакети, які щільно пакують. У такому вигляді кипрей відправляється в морозильну камеру приблизно на 12 годин. Якщо можливості зайнятися приготуванням чаю через встановлений час немає, то подальшої переробки листової маси можна відкласти більш пізні терміни.
Скільки часу ферментується Іван чай?
15 годин Ферментують іван–чай, враховуючи умови, показники температури, 7-15 годин.
Коли збирають Іван чай у Томську?
Правила збору іван–чаю Іван–чай збирають все літо – з червня до серпня.